Rákóczi-Aspremont Kúria, Mád

Rákóczi-Aspremont Kúria, Mád

Mád felé tartva, az Öreg Király-dűlő mellett elhaladva egészen lenyűgöző látványban lehet részünk. A több száz éves, rendkívül meredek, kövekkel kirakott teraszok, és a dús, fiatal szőlőtőkék gyönyörűen kitűnnek a tájból.
A köves talajon igen nehézkes a művelés, azonban a tulajdonos Barta család mindenképpen szerette volna megtartani a XIII. század óta szőlőtermesztésre használt, eredeti talajt.

A család nem csupán a dűlőt őrizte meg és telepítette újra, hanem a birtokhoz tartozó Rákóczi-Aspremont kúriát is újjávarázsolta. Az épület rendkívül romos állapotban került hozzájuk, a felújítás pedig igen nagy feladat volt a műemléki védettség miatt. A restaurátorokból és építészekből álló csapat hatalmas munkát végzett, a végeredmény pedig nem vitás, hogy igazán gyönyörű és elegáns lett.
A kúria mellett a szomszédos, klasszikus parasztházat is felújították és egy rendkívül bájos, falusi szálláshellyé alakították.

A hagyományok megőrzése mellett a modern szemlélet is jelen van a birtokon, ezért folyamatosan dolgoznak azon is, hogy környezetbarát, igazán zöld szállás legyenek.

-Ahogy kiemeltük, megőrizték az eredeti teraszokat és épületeket, így minimális volt a környezetterhelés az építkezés során, emellett műemléki szempontból is fontos munkát végeztek.
-A berendezésre is nagy hangsúlyt fektettek, egyedi, kézműves vagy restaurált, felújított bútorokat használtak.
-A hagyományos művelési módú szőlőben teljesen mellőzik a gyomirtók és a felszívódó szerek használatát. A birtok „átaludta” a kemikáliákat korlátozás nélkül használó évtizedeket, így a talaja ma is érintetlen, rendkívül tiszta.
-A borokat is a lehető legkevesebb technológiai beavatkozással készítik, ez azt jelenti, hogy szinte kizárólag spontán erjednek, ily módon a szőlőben és a pincében található, természetes élesztők munkájára bízzák a feladatot.
-A kóstolók során kiváló minőségű, helyi termékeket kínálnak.
-A szelektív hulladékgyűjtés illetve újrahasznosítás megoldott a szálláson.
-Minimalizálják a műanyag használatát.
-Környezetbarát/lebomló csomagolóanyagokat, evőeszközöket használnak.
-Energiatakarékos berendezéseket alkalmaznak (A energiaosztály, LED izzók, mozgásérzékelős világítás stb).
-Ökobarát vegyszereket használnak.
-Együttműködnek, támogatják a helyi gazdaságokat.
-A vendégeknek környezetbarát programokat is ajánlanak.
-Lehetőség van bicikli/roller kölcsönzésére.

Ha szeretnétek gyönyörű, történelmi környezetben kiváló borokat kóstolni és egy elegáns kúríában megszállni, akkor keressétek a Barta Pincészetet és a Rákóczi-Aspremont kúriát.

Bővebb info:www.bartapince.com

Copyrights © 2020 All Rights Reserved by Zöld Szállás

Powered by:

facebook-squarephone-squareenvelope-square