Malatinszky Kúria, Villány

Malatinszky Kúria, Villány

A hazai turizmus egyik legfontosabb alappillérjét a kiváló magyar borok és borászatok adják. Az utóbbi időben hatalmas fejlődésen ment keresztül ez a terület, egyre igényesebb és korszerűbb borászatok épülnek országszerte.

A Villány-Siklósi borvidéken található Malatinszky Kúria is egy ilyen, igazán különleges hely, hiszen az egész birtokon egyszerre van jelen a hagyomány és a modernitás.

A tulajdonos, Malatinszky Csaba nemesi felmenőkkel büszkélkedhet, ezt a gazdag örökséget viszi tovább egész munkájában, ezért is került a család címere a boraira. A hírneve azonban nem csupán ennek köszönhető, hanem ritka csodás borainak és vitathatatlan tehetségének. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a Kúria prémium bora, a Noblesse Cabernet Franc 2013-ban elnyerte a Decanter Wine World Award aranyérmét is, ezzel a világ legjobb bora lett a kategóriájában.

Karrierjében már a kezdeti lépések is előremutatóak voltak, hiszen ő nyitotta meg az ország első vinotékáját Budapesten, a Lánchíd közelében. Ezután 1997-ben alapította újjá a családi borászatot, a budapesti borszaküzlettel és a Villányban található borbárral kiegészülve.

A hagyományőrzés mellett azonban a modern szemlélet is jelen van a borászatban, ugyanis az országban szinte egyedülálló módon organikus gazdálkodást folytatnak, ami ekkora gazdaság esetében bizony nem kis feladat.

Mit is jelent számukra ez a modern szemlélet és miért tartják Malatinszky Csabát a nagybetűs bioborásznak?

-A szőlőben és a borászatban egyaránt ökológiai gazdálkodást folytatnak, azaz kiemelt fontosságú a természet és a környezet megóvása. A vegyszerek használatát teljes mértékben kerülik.
-A borok bio tanúsítvánnyal rendelkeznek.
-A gyomtakaró kialakítása tudatosan összeállított, ezáltal megóvják a földet az eróziótól és a humuszt az UV-sugárzástól.
-Gyűjtik az esővizet és azzal permeteznek.
-Megoldott a szelektív hulladékgyűjtés is.
-A birtokon különböző gyógynövényeket is termesztenek, hogy azokat a természetes növényvédelem során hasznosítsák.
-A borászatban egyedi, gravitációs szellőztető rendszert alkalmaznak, ami fontos szempont a bor erjedése, tartóssága és persze a fenntarthatóság miatt.
-A rendezvények során saját, organikus termesztésű zöldségekkel, gyümölcsökkel készült hideg-meleg ételeket, kemencében sült húsokat, házi szörpöket, lekvárokat kínálnak.
-A szőlőművelésben központi szerepe van a kézi munkának. Munkaadóként céljuk, hogy a társadalmi integrációt biztosítva munkát adjanak a helyi lakosságnak és hozzájárulnak e sajátos munkakultúra meghonosításához.

Nem kérdés, hogy ezt a lenyűgöző és méltán közkedvelt helyet minden borkedvelőnek látnia kell! Ha szeretnétek megkóstolni a magyar borkultúra egyik csúcsát, akkor látogassatok el a Malatinszky Kúriába!

Bővebb info: www.malatinszky.hu

Copyrights © 2020 All Rights Reserved by Zöld Szállás

Powered by:

facebook-squarephone-squareenvelope-square